Naar het overzicht

Een bezoek aan Slabroek

We zijn vandaag naar Slabroek geweest, ook wel bekend als het natuurcentrum de Maashorst.

https://www.natuurcentrumdemaashorst.nl/natuurcentrum Daar hebben we kennisgemaakt met juf Marjelle.

Ze legde ons uit dat we vandaag aan de slag zouden gaan met verschillende opdrachten die allemaal met Carl Linnaeus https://nl.wikipedia.org/wiki/Carl_Linnaeus te maken hadden. We zouden opdrachten binnen en buiten gaan doen.

Onderaan deze pagina staat een fotoalbum en wat reacties van de kinderen.

Carl Linnaeus was een wetenschapper die bedacht heeft dat het handig was om één naam voor planten te bedenken, omdat veel mensen dezelfde planten een andere naam gaven. Omdat veel mensen verschillende talen spreken, had hij bedacht om namen in het Latijn te bedenken. Dat is een oude taal van de Romeinen die in de wetenschap wereldwijd wordt gebruikt. Linnaeus deelde de planten in groepen in en maakte namen die nu nog steeds gebruikt worden. Goed bedacht!

We mochten allerlei opdrachten doen die met planten te maken hadden. Natuurlijk kwamen er ook wat Latijnse namen voorbij, maar die zijn moeilijk te onthouden…

De zonnebloem heet bijvoorbeeld Helianthus Annuus  https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnebloem. We hebben twee zaadjes van de zonnebloem in een zelfgemaakt bakje gedaan.

Het bakje hebben we van krantenpapier gemaakt. Met een beetje grond en wat water wachten we op de eerste kiemen.

We hebben eerst een vierkante meter grond afgezet om te kijken welke planten we op de zoekkaart konden vinden. Dat viel nog niet mee, want sommige planten stonden niet op de kaart. Gras hebben we in elk geval wel gevonden. ; )

Daarna verzamelden we kruiden uit de kruidentuin om zelf thee van te zetten… dat was best lekker, maar we moesten wel uitkijken met de brandnetels natuurlijk…

Ook mochten we een doorzichtig zakje met papier vullen met wat zaadjes. Halverwege het zakje deden we wat nietjes zodat de zaadjes halverwege het zakje blijven hangen. Nu wat water toevoegen en wachten tot het plantje gaat groeien.

De wortels groeien dan door de zwaartekracht omlaag. Als het goed is kunnen we na enige tijd de zakjes een kwart slag draaien en weer ophangen. De wortels van de planten gaan dan weer omlaag en de plant zelf groeit naar boven richting het licht.

Na enkele dagen kunnen we weer draaien en… zo kunnen we een plantje rond laten groeien. We zijn benieuwd.

Er zijn nog meer opdrachten die we hebben gedaan, maar genoeg geschreven nu… Als jullie nieuwsgierig zijn dan kun je dit misschien zelf een keer doen… of bekijk onze foto’s…

Tot de volgende keer!

Groetjes uit de groep van Wim en Marjelle

Klik op de bloemen voor een fotoalbum

en op het plaatje van de beer voor wat reacties van de kinderen.

Top